piątek, 3 stycznia 2014

Francuskie kanapeczki z twarożkiem łososiowym

Kanapeczki łososiowe
Kolejny z pomysłów na karnawałowe przekąski. Przepis szybki i bardzo łatwy do modyfikacji, do kanapek możemy dodać co tylko chcemy lub co akurat mamy w lodówce. Całość można przygotować wcześniej a przed podaniem delikatnie podgrzać lub podać na zimno. Zachęcam do eksperymentowania z dodatkami.

Oryginalny przepis pochodzi z książki Olgi Smile "Smak Imprezy"
Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 200 g twarogu
  • 100 g wędzonego łososia
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki posiekanego koperku (moim zdaniem im więcej tym lepiej)
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz

Przygotowanie:
Łososia dzielimy na mniejsze kawałki, mieszamy z twarogiem, jogurtem, koperkiem. Łosoś uwielbia koperek więc polecam dać go dużo. Pod koniec doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny do smaku.





Z ciasta francuskiego wykrawamy małe prostokąty (takiej wielkości będą ostatecznie kanapki). Jeżeli chcemy je ozdobić z ostatniego paska ciasta wykrawały małe gwiazdki lub inne kształty i układamy na prostokątach z ciasta i delikatnie dociskamy. Wstawiamy do piekarnika do 200 stopni i pieczemy do wyrośnięcia ciasta i zrumienienia. Ciasto najlepiej pilnować bo potrafi nagle i szybko urosnąć.



Po upieczeniu odstawiamy do ostudzenia. Kanapki dzielimy na pół, nie będzie z tym problemu, warstwowa struktura ciasta francuskiego ułatwia to zadanie. Na dół nakładamy łyżeczkę farszu i przykrywamy górą.






Kanapeczki można podawać na zimno, ale polecam delikatnie podpiec w piekarniku przed podaniem. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Ja znowu jestem głodna! Idę jutro po łososia :D

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly