środa, 15 stycznia 2014

Kurczak na porach

Kurczak na porach
Jedno z moich ulubionych dań obiadowych, mojego męża też. Soczysty kurczak w przyprawach podany na duszonym porze. Nigdy nie przypuszczałam że por może być takim fajnym dodatkiem do dania, aż do momentu gdy spróbowałam tego kurczaka. Nawet jak jesteście sceptyczni to polecam choć raz spróbować, zaskoczy Was to danie.

Oryginalny przepis zmodyfikowany dla nas.

Składniki (na 2 porcje):
  • 2 małe piersi z kurczaka
  • 2 pory (biała i jasnozielona część)
  • 2-3 łyżki suszonego tymianku
  • 1/4 szklanki śmietanki kremówki
  • cytryna
  • sól i pieprz
  • masło do podsmażenia 

Przygotowanie:
Pora drobno pokroić w cienkie ćwierć plasterki. Na patelni roztapiamy masło i dorzucamy por. Solimy, doprawiamy połową tymianku i smażymy około 5 minut smażąc od czasu do czasu. Następnie przykrywamy i dusimy około 15-20 minut aż całość zmięknie. 




Kurczaka kroimy wzdłuż na cieńsze kotlety, przyprawiamy solą, pieprzem i resztą tymianku. Obsmażamy na drugiej patelni, po około 3 minuty z każdej strony.







Do miękkich porów dodajemy śmietankę i mieszamy chwilkę aż się podgrzeje. Dokładamy kurczaka i dusimy pod przykryciem od 2 minut do 5, zależnie jak grube mamy kotlety, chodzi o to aby nie były już surowe.






Na talerz wykładamy pory, kropimy sokiem z cytryny i doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. Na to układamy kurczaka. Podajemy z puree z ziemniaków. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly