sobota, 18 stycznia 2014

Chleb graham

Chleb graham
Osobiście uważam że nie ma nic lepszego niż chleba upieczony samodzielnie w domu. Zapach świeżego pieczywa, świadomość tego co jest w jego składzie no i duma że zrobiliśmy go sami to tylko kilka argumentów za tym że warto się zmierzyć z tym wyzwaniem. A ono wcale nie jest trudne, przygotowanie takiego chleba to kilka minut plus czas pieczenia.
 
Nie pamiętam skąd mam oryginalny przepis, więc z góry przepraszam za brak odnośnika.

Składniki:
  • 450g mąki pszennej graham
  • 225 g mąki pszennej chlebowej
  • 7g drożdży suchych
  • 1-2 łyżeczki soli
  • 450 g letniej wody



Przygotowanie:
Wszystkie suche składniki mieszamy w misce. Na koniec dodajemy wodę i wyrabiamy zwarte ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.






Tak wygląda ciasto po godzinie wyrastania. Po tym czasie przekładamy do formy na chleb, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Odstawiamy jeszcze na pół godziny do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 230 stopni.






Chleb pieczemy przez 15 minut w 230 stopniach. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze 20-30 minut zależnie jak bardzo zarumienioną chcemy mieć skórkę. Ostawiamy do całkowitego wystudzenia na kratce. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly