środa, 8 stycznia 2014

Makaron z szynką parmeńską i rukolą

Makaron z szynką parmeńską i rukolą
Jeden z makaronów, które najczęściej pojawiają się na moim stole. Uwielbiam go ja, uwielbia go mój mąż i podejrzewam że Wy nie przejdziecie obok niego obojętnie. Szybkie danie, zdrowe i nietypowe w smaku, koniecznie musicie je wypróbować.

Danie robione przeze mnie to zmodyfikowana wersja tego przepisu. Nie polecam zamieniać rukoli na inną sałatę bo ona idealnie wpasowuje się w to danie.



Składniki na 2 porcje:
  • makaron (ilość na 2 osoby, zależy ile zjadacie)
  • 6 plasterków szynki parmeńskiej
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 duże garście rukoli (lub więcej jeśli lubicie)
  • żółtko
  • 1/4 szklanki kremówki
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz, starty parmezan

Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Po ugotowaniu odcedzamy i pozostawiamy w garnku w którym się gotował, ale już bez wody i przykrywamy aby nie ostygł. Rukolę myjemy, osuszamy i odkładamy do miski. Pomidory kroimy, przekładamy do rukoli, posypujemy pieprzem i odstawiamy na bok.




Na łyżce oliwy podsmażamy pokrojony w półplasterki czosnek. Uważamy aby go nie zrumienić. Następnie dodajemy pokrojoną w paski szynkę i podsmażamy krótko.







Do garnka z makaronem wlewamy śmietankę, ustawiamy na małym gazie i podgrzewamy.








Gdy śmietanka się podgrzeje dodajemy zawartość patelni i mieszamy. Dorzucamy żółtko i szybko mieszamy tak aby żółtko się nie ścięło. Zdejmujemy z ognia, dodajemy rukolę z pomidorami, mieszamy całość i doprawiamy solą i pieprzem. Warto uważać z ilością soli gdyż szynka bywa słona.





Przekładamy na talerz i posypujemy tartym parmezanem. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly