czwartek, 23 stycznia 2014

Kurczak na musie pomidorowym

Kurczak z pomidorowym musem
Kolejny zdrowy i szybki obiad. Grillowane kawałki kurczaka podane na musie z pomidorów. Pomidory dzięki dodatkowi jabłka i przypraw zyskuje nowego smaku, możecie pożegnać typowe pomidorowe sosy i przygotować ten mus, zaskoczy Was. Polecam również osobom na diecie i dbającym o zdrowe jedzenie.

Oryginalny przepis przygotowany Macieja Kuronia dla klientów Biedronki.
Składniki (na 4 porcje):
  • 2 pojedyńcze piersi z kurczaka
  • 500 g pomidorów
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kwaśne jabłko
  • 150 ml wody
  • 3-4 łyżki przecieru pomidorowego
  • oliwa
  • cukier, sól, pieprz, majeranek, bazylia, papryka słodka, skórka otarta z cytryny, czosnek niedźwiedzi, czarnuszka (lub inne przyprawy jakie lubicie)

Przygotowanie:
Piersi z kurczaka myjemy, kroimy wzdłuż na cieńsze kawałki. Każdy kawałek solimy, pieprzymy i rozcieramy odrobinę papryki słodkiej. Grilujemy na patelni grillowej, aż każda ze stron się zetnie, w środku może być surowe będzie jeszcze gotowane w sosie. Odkładamy na bok.




Cebulę drobno kroimy, w garnku z grubym dnem rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy pokrojoną cebulę. Smażymy aż się zeszkli. Dorzucamy posiekany czosnek i jeszcze chwilę smażymy uważając aby nie przypalić czosnku.






Do garnka dorzucamy sparzone, obrane ze skórki i pokrojone pomidory. W tym momencie doprawiamy całość ziołami. W moim przypadku były to zioła prowansalskie, tymianek, bazylia, czarnuszka i czosnek niedźwiedzi. Dusimy około 10 minut.






Po tym czasie dorzucamy obrane, pozbawione gniazda nasiennego i pokrojone w małą kostkę jabłko. Dolewamy wodę, przecier pomidorowy i całość mieszamy.






Wkładamy wcześniej podsmażone mięso i całość dusimy około 15 minut. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i otartą skórką z cytryny. Podajemy z puree z ziemniaków lub ryżem. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly