sobota, 11 stycznia 2014

Tagliatelle z rybą wędzoną w kremowym sosie winnym

Tagliatelle z wędzoną rybą
Debiut mojego Męża... debiut na blogu, bo w kuchni radzi sobie równie dobrze jak ja a czasami nawet lepiej. To danie to połączenie Jego ulubionych smaków: wędzonej ryby, suszonych pomidorów, kaparów, wina i makaronu. Doprawione tak jak lubi. To pierwszy przepis w wykonaniu mojego Męża ale obiecuję że nie ostatni.

Przepis podpatrzony w programie Pascala Brodnickiego, zmodyfikowany pod nasze kubki smakowe:
Składniki na 2 porcje:
  • makaron tagliatelle (ilość na 2 osoby)
  • kawałek wędzonej ryby (zależy czy chcecie żeby było jej dużo czy tylko jako dodatek), my użyliśmy wędzonej palii
  • 2 cebulki szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 pomidorów suszonych w oleju z ziołami
  • 2 łyżki kaparów z zalewy
  • 1/4 szklanki kremówki
  • pół szklanki białego wytrawnego wina
  • sól, pieprz, płatki chili, koperek

Przygotowanie:
W woku na łyżce oliwy z pomidorów suszonych podsmażyć pokrojoną w piórka cebulę i czosnek, aż do momentu zeszklenia. Przyprawiamy solą i pieprzem.
W osobnym garnku, w osolonej wodzie, gotujemy makaron.





Po chwili dodajemy pokrojone suszone pomidory i kapary. Jeżeli lubimy pikantniejsze potrawy można dodać płatki chili. Podsmażamy około 4 minut na średnim ogniu.







Do całości wlewamy wino i odparowujemy do momentu aż 1/3 ilości wina się zredukuje.








Śmietankę kremówkę hartujemy odrobiną gorącego sosu i wlewamy na patelnię. Dodajemy, rozdrobnioną na średniej wielkości kawałki, rybę wędzoną. Całość gotujemy jeszcze około 5 minut. Na tym etapie do sosu można dorzucić posiekany świeży koperek.






Pod koniec gotowania wrzucamy makaron. Mieszamy aż całość się podgrzeje a sos dokładnie oblepi makaron. Bon Appetit!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly