sobota, 4 stycznia 2014

Cynamonowy sernik z miodem

Sernik cynamonowy
Sernik który robię raz w roku na Święta Bożego Narodzenia. Smakuje typowo świątecznie, pachnie cynamonem, słodzony jest miodem nie cukrem, udekorowany dodatkiem orzechów. Świąteczna mieszanka smaków idealnie skomponowanych. W okresie świątecznym moim zdaniem wypiek obowiązkowy.

Oryginalny przepis, który delikatnie zmodyfikowałam. Przepis na tortownicę średnicy 23 cm.

Składniki na spód:
  • 200 g ciasteczek korzennych
  • 100 g czekolady
  • 40 g masła




Przygotowanie:
Ciasteczka kruszymy na piasek. W garnuszku roztapiamy masło.


Gdy już masło się roztopi garnek zdejmujemy z ognia i dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.


Powstałą masę mieszamy z pokruszonymi ciasteczkami.


Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wciskamy w spód blaszki. Odstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.


Składniki na masę serową:
  • 700 g twarogu
  • 280 g miodu
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • posiekane orzechy laskowe i migdały do posypania


Przygotowanie:
W misie miksera utrzeć twaróg. Dodawać jajka po każdym mieszając około 15 sekund. Wlać miód i zmiksować. Na koniec dodać miód i cynamon.






Gotową masę wylewamy na schłodzony spód. Posypujemy posiekanymi orzechami. Ja pośrodku posypałam migdałami a na brzegach orzechami laskowymi.







Piec około 70 minut w 175 stopniach. Jakby zbyt szybko brązowiało można przykryć folią. Sernik studzimy w uchylonym piekarniku a następnie minimum 3 godziny w lodówce. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly