sobota, 25 stycznia 2014

Domowe musli

Domowe musli

Mój niezawodny sposób na szybkie i bardzo zdrowe śniadanie. Musli składające się z różnego rodzaju nasion, płatków, słodzone miodem. Idealne do jedzenia z mlekiem (czy to na ciepło czy na zimno), jogurtem, samo lub jako dodatek do deserów. Tylko raz trzeba poświęcić im chwilę aby je przygotować, a potem zamykamy je w wielkim słoiku i mamy gotowe na dłuższy czas. Polecam jako alternatywę kupnych płatków słodzonych.

Przepis wyniosłam z domu od mamy ale skąd ona go wzięła to nie pamiętam ;) To są tak naprawdę przykładowe składniki bo możecie do musli dodać to co lubicie.


Składniki:
  • 4 szklanki płatków owsianych lub żytnich (byle nie błyskawicznych) ja dałam połowę owsianych a połowę żytnich
  • szklanka migdałów
  • 1/4 szklanki słonecznika
  • 1/4 szklanki siemienia lnianego
  • 1/4 szklanki zarodków pszennych
  • 1/2 szklanki miodu (Wasz ulubiony smak)
  • po jednej łyżeczce cynamonu i gałki muszkatołowej
  • 1/2 szklanki rodzynek



Przygotowanie:
Migdały siekamy na średniej wielkości kawałki (możecie użyć gotowych słupków lub płatków migdałowych). Ja migdały rozgniatam w moździerzu w ten sposób powstają różnej wielkości kawałki. Zarodki pszenne rumienimy na patelni. Wszystkie suche składniki, poza rodzynkami, mieszamy w misce. Ilość przypraw możecie dać wedle uznania.


Do miski dolewamy miód. Jeżeli nie macie płynnego miodu wystarczy go delikatnie podgrzać. Całość dokładnie mieszamy aby miód połączył się ze wszystkimi składnikami. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Należy mieszać co około 5 minut żeby całość się równomiernie przyrumieniła.




Po wystudzeniu mieszamy z rodzynkami (rodzynek się nie zapieka gdyż pęcznieją). Przekładamy do szklanego pojemnika i chowamy w ciemne miejsce. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly