czwartek, 8 stycznia 2015

Paella z kurczakiem i chorizo

Paella z kurczakiem i chorizo
Bardzo ciekawe, aromatyczne i sycące danie. Idealnie nada się jako danie obiadowe jak i przekąskę imprezową. Zachwyci Was prostotą wykonania oraz połączeniem różnorodnych smaków. Moim zdaniem danie obowiązkowe do wypróbowania, szczególnie na zimowe dni gdyż świetnie rozgrzewa.
Oryginalny przepis.

Składniki:
  • 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
  • szczypta szafranu (kilkanaście nitek, ok. 0,2 g)
  • 100 g kiełbaski chorizo
  • 400 g filetów z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 1 duży pomidor
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 4 łyżki sosu pomidorowego (passaty) lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej (lub wędzonej)
  • 1/3 łyżeczki mielonej papryki ostrej (lub pieprzu cayenne)
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 170 g ryżu do paelli lub ryżu arborio (jak do risotto) lub ryżu do sushi
Przygotowanie:
Bulion zagotować wraz z szafranem. Kiełbaskę chorizo pokroić w kostkę lub ćwierć plasterki a kurczaka w kostkę. Przygotować warzywa: pomidora sparzyć, obrać i pokroić w kostkę, paprykę pozbawić gniazd nasiennych i również pokroić w kostkę, czosnek zetrzeć na tarce.
Rozgrzać 2 łyżki oliwy na patelni lub woku, dodać chorizo i podsmażać chwilę aż wytopi się tłuszcz. Dodać kurczaka i obsmażyć dokładnie z każdej strony. Pod koniec dodać czosnek.

Na patelnię dorzucić paprykę i kukurydzę i całość podsmażać około 2 minuty. Dodać pomidora i smażyć kolejne 3 minuty często mieszając.







Wlać wino, wymieszać i poczekać aż całość wina odparuje. Po tym czasie dodać sok pomidorowy, przyprawy (paprykę i kurkumę) i dokładnie wymieszać. Dodać ryż i całość podsmażać około 2 minuty. 






Dolać gorący bulion, zamieszać i zagotować. Gotować bez przykrycia i mieszania przez około 15 minut. Po tym czasie zmniejszyć ogień do minimum i przykryć patelnię (przykrywką lub folią aluminiową) i gotować około 6-10 minut.






Odstawić z ognia i zostawić pod przykryciem przez około 5 minut. Po tym czasie odkryć, posypać obficie posiekaną natką pietruszki i podawać. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly