czwartek, 15 stycznia 2015

Tarta z mango i bananami

Tarta z mango i bananami
Czy Wy też macie dość tej zimy co to nawet nie jest jak zima? Bo ja tak i aż zachciało mi się jakiś letnich smaków. Ale miałam ochotę na coś innego i nietypowego. I tak zrodził się pomysł na tartę na cieście kruchym z masą budyniową o smaku bananów z mango. Tarta jest bardzo ciekawa i rzeczywiście nietypowa ;) Ogromnie polecam ja będę do niej wracać.

 
Składniki na spód:
  • 250 g mąki
  • 150 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli


Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w malakserze i dokładnie wyrobić. Gdyby ciasto się nie chciało kleić można dodawać po łyżce zimnej wody. Przygotowane ciasto włożyć do lodówki na około 30 minut. Po wyjęciu rozwałkować i wyłożyć nim formę na tartę z wyjmowanym snem (wcześniej wysmarować tłuszczem i wysypać mąką). Spód dziurkujemy widelcem. Nastawiamy piekarnik na 190 stopni a ciasto na ten czas wkładamy do lodówki. Ciasto przed włożeniem do piekarnika przykrywamy folią aluminiową i obciążamy czymś (suchą fasolą lub specjalnymi kulkami). Pieczemy przez 15 minut. Następnie zdejmujemy folię z obciążeniem i pieczemy do zrumienienia przez około 13 minut. 

Składniki na masę:
  • 1 dojrzałe duże mango
  • 2 banany
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie:
Owoce obieramy i rozdrabniamy blenderem. Przekładamy do garnuszka. Mąkę rozpuszczamy w 2 łyżkach zimnej wody, żelatynę rozpuszczamy w 1/5 szklanki gorącej wody.





Dodajemy żółtka, cukier, sok cytrynowy i podgrzewamy cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia tuż przed momentem wrzenia (masa powinna lekko zgęstnieć). Dodajemy rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną i całość dokładnie mieszamy. Znowu stawiamy na gazie i podgrzewamy mieszając. Zestawiamy tuż przed tym jak mieszanka zawrze. Do ciepłej mieszanki dodajemy rozpuszczoną żelatynę i całość dokładnie mieszamy, już nie podgrzewamy.


Ciepłą mieszankę wykładamy na upieczony spód. Studzimy całość w temperaturze pokojowej a następnie wstawiamy do lodówki na minimum godzinę aż masa stężeje.






Składniki na dekorację:
  • 150 ml kremówki
  • 2-3 łyżki cukru pudru




Przygotowanie:
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno wraz z dodatkiem cukru pudru. Ułożyć na wierzchu masy i udekorować. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly