wtorek, 20 stycznia 2015

Pesto z suszonych pomidorów

Pesto z suszonych pomidorów
Przepyszne pesto które znajdzie w kuchni wiele zastosowań. Ja się z nim spotkałam robiąc tartę francuską ale z powodzeniem wykorzystacie go do pizzy, sosów, makaronów, grzanek i co tylko Wam podpowie wyobraźnia. Pesto robi się szybko ale równie szybko znika.

Znalezione dzięki temu przepisowi

Składniki:
  • 100 g suszonych pomidorów odsączonych z zalewy
  • 4 łyżki oleju ze słoika z suszonymi pomidorami
  • 1/2 łyżki oliwy extra vergine
  • 1 świeży pomidor, obrany ze skóry, bez nasion i soku - sam miąższ
  • 30 g sera Parmezan lub Grana Padano
  • 30 g orzechów nerkowca
  • 1/2 szklanki listków bazylii
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:
Pomidora obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Ser ścieramy na tarce. Wszystkie składniki umieszczamy w pojemniku blendera i miksujemy do powstania jednolitej masy. Wykorzystujemy od razu ale przechowujemy do kilku dni w lodówce. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly