wtorek, 27 stycznia 2015

Zrazy ze schabu z suszonymi pomidorami

Zrazy z pomidorami

W związku z tym że już kilka osób prosiło mnie i podpytywało o przepisy bardziej mięsne niż zazwyczaj tu zamieszczam, to dzisiejszy wpis to ukłon w ich stronę :) Zrazy ze schabu, zawijane z plasterkami polędwicy i suszonymi pomidorami w ziołowym sosie mam nadzieję że ich zadowolą ;) Mojemu mężowi smakowały bardzo, nawet ja która bez mięsa, szczególnie wieprzowego, mogłaby żyć, uważam że ten przepis jest bardzo dobry. No ale sami musicie spróbować.

Moja inspiracja

Składniki:
  • 4 plastry schabu
  • 8 plasterków polędwicy (surowej, łososiowej lub jaką lubicie)
  • 4 kawałki pomidorów suszonych z zalewy
  • 2 łyżki oleju ze słoika z pomidorami
  • 2 i 1/2 szklanki bulionu (zdecydowanie bardziej polecam zastąpić szybkim bulionem przepis poniżej)
  • 1/3 szklanki białego wina
  • łyżka oregano
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • po kilka ziarenek pieprzu czarnego i czerwonego
  • 4 kawałki suszonych grzybów
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
Przepis na szybki bulion: W garnku zagotować 3 szklanki wody, pokrojoną marchewkę, łyżkę sosu sojowego, 2 łyżeczki sosu worcestershire, łyżkę oliwy, sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:
Schab rozbijamy na cieńsze kotleciki. Z każdej strony solimy, pieprzymy i posypujemy suszonym oregano.







Na każdy kawałek schabu kładziemy po dwa plasterki polędwicy i jednym kawałku pomidora. Ciasno zawijamy i spinamy wykałaczkami aby się nie rozwinęły.







Na patelni rozgrzewamy olej spod pomidorów i obsmażamy nasze zrazy z każdej strony. 
W tym czasie zagotowujemy bulion w większym garnku.







Do gotującego się bulionu przekładamy podsmażone roladki i zagotowujemy. Dolewamy wino, dodajemy natkę pietruszki, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty oraz suszone grzyby i gotujemy na wolnym ogniu.






Na tłuszczu na którym smażyły się roladki zrumieniamy drobno pokrojoną cebulę i pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Przekładamy do garnka z roladkami i częścią bulionu opłukać resztę tłuszczu z patelni i przelać do wywaru.






Całość przykryć i gotować około 40 minut. Przez ten czas należy z 2 razy obrócić roladki.








Na koniec wyjąć marchewkę, liście laurowe i ziele angielskie. W osobnym naczyniu wymieszać mleko z mąką i kilkoma łyżkami gorącego wywaru. Mieszankę rozprowadzić w garnku i chwilę podgrzać aż sos zgęstnieje. Podawać z puree z ziemniaków i dowolną surówką. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly