wtorek, 13 stycznia 2015

Zupa Bałkańska

Zupa Bałkańska
Bardzo, bardzo, bardzo pyszna zupa. Połączenie smaków dla mnie niecodzienne ale trafione w dziesiątkę. Dodatkowo zupę przygotowuje się bardzo szybko a zaskoczy chyba większość osób którym ją podacie. Musicie ją wypróbować, szczególnie że przygotowanie jej nie zajmie Wam dużo czasu.

Inspiracją był ten przepis:

Składniki:
  • 1 bakłażan
  • 1 cebula
  • 1 papryka (czerwona lub żółta)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów bez skórki (lub 4 dojrzałe pomidory obrane ze skórki)
  • 300-500 ml passaty pomidorowej
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
Przygotowanie:
Pomidory, paprykę, cebulę oraz czosnek rozdrobnić w malakserze lub blenderem (można zmielić w maszynce do mięsa) na coś w rodzaju puree warzywnego.






W garnku rozgrzać 3 łyżki oliwy z oliwek i dodać przygotowane puree. Gotować na małym ogniu około 20 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać pokrojonego w kostkę bakłażana oraz passatę pomidorową (ilość zależy od tego jak pomidorową zupę chcecie). Dusić kolejne 20 minut aż bakłażan będzie miękki ale nie będzie się rozpadał. 




Na sam koniec doprawić jeszcze raz solą i pieprzem w razie potrzeby, można dosypać pieprzy cayenne jeśli chcecie pikantniejszą wersję. Jeżeli zupa będzie za gęsta można dolać wody. Podawać z dużą łyżką jogurtu naturalnego. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly