czwartek, 22 stycznia 2015

Tarta francuska

Tarta francuska
Jeden z pierwszych pomysłów na wykorzystanie pesto z suszonych pomidorów. Tarta jest bardzo ciekawa, łączy w sobie typowo włoskie dodatki na cieście francuskim. Pachnie trochę jak pizza, ciągnący ser dodaje jej smaku a świeża rukola jest ciekawym wykończeniem. Gorąco polecam ja często wracam do tego przepisu. Świetnie sprawdza się jako przekąska na imprezy, robi się w domu a przed podaniem tylko podgrzewa aby ser był ciągnący.

Inspiracją był ten przepis

Składniki na jedną tartę:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 kulki mozzarelli (jeśli macie możliwość użyjcie tej z mleka bawolego)
  • 3 duże pomidory
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • oliwa z oliwek, sól, pieprz
  • dwie duże garście rukoli
  • pesto wg tego przepisu
Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce zawijając wystające brzegi. Na ciasto kładziemy trochę mniejszą blaszkę aby ciasto obciążyć i zapobiec jego rośnięciu.






Pieczemy w 210 stopniach aż ciasto się zrumieni. U mnie jest to po około 20 minutach.








Na upieczoną tartę rozsmarowujemy równomiernie pesto a na to pokrojony w plasterki ser. Całość posolić i popieprzyć.








Na ser rozłożyć plasterki pomidora, posypać drobno posiekaną cebulą, oregano, solą i pieprzem. Wierzch skropić oliwą. Wstawić ponownie do piekarnika na około 7-10 minut aż ser się roztopi. Przed podaniem posypać rukolą. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly