wtorek, 3 lutego 2015

Kurczak tamaryndowy

Kurczak tamaryndowy

Idealny sposób na mięsny udka z kurczaka o lekko orientalnym smaku. Udka można podpiec w piekarniku lub zrobić na grillu dzięki temu mamy też danie na letnie grillowanie. Udka w tej marynacie mają smak słodko-pikantny. Pięknie się pieką pozostając wilgotne w środku. 



Składniki:
  • 6 podudzi z kurczaka
  • 60 ml sosu sojowego
  • 40 ml sosu z tamaryndowca
  • 1 łyżka konfitury pomarańczowej
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki płatków chilli
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki brązowego cukru
Przygotowanie:
Udka umyć i oczyścić. W misce wymieszać wszystkie składniki marynaty i przełożyć do niej udka. Dokładnie obtoczyć w marynacie i odstawić na kilka godzin do lodówki.






Udka wykładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy powstałą marynatą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Podczas pieczenia kilkakrotnie podlewamy marynatą i obracamy mięso.






Pieczemy około 40 minut aż do zrumienienia. Podajemy z ryżem polanym pozostałą, zredukowaną marynatą. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly