środa, 11 lutego 2015

Pulpeciki w sosie koperkowym

Pulpeciki w sosie koperkowym
Mięciutkie, delikatne pulpeciki gotowane w sosie warzywnym z dużą ilością koperku. Pierwszy raz coś takiego robiłam ale od razu się w nich zakochałam. Mojemu mężowi przypominało danie z dzieciństwa. W związku z tym na pewno będziemy wracać do tego przepisu. Pulpeciki robi się łatwo i długo można przechowywać. Polecam z ziemniaczkami z koperkiem :)

Moja inspiracja

Składniki:
  • 500 g drobiowego mięsa mielonego
  • jedna czerstwa bułka
  • mleko do namoczenia bułki
  • pół dużej cebuli
  • jajko
  • 500 ml  wody
  • marchewka
  • pietruszka
  • łyżeczka masła
  • 2 łyżki mąki
  • pęczek koperku
Przygotowanie:
Bułkę zalać mlekiem i odstawić do namoczenia. Mięso mielone wymieszać z jajkiem, drobno pokrojoną cebulką, odciśniętą bułką oraz solą i pieprzem.






Do garnka wlać wodę, dodać startą marchewkę i pietruszkę, doprawić solą i pieprzem i zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień i dalej gotować.







Z mięsa uformować małe pulpeciki i podsmażyć na patelni z każdej strony. 








Usmażone pulpeciki przełożyć do gotującego się wywaru. Dodać łyżkę masła, zmniejszyć ogień i gotować około 20 minut. 








Pod koniec zagęszczamy sos mąką, dodajemy drobno posiekany koperek. Jeśli lubicie możecie zabielić sos odrobiną jogurtu greckiego. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Printfriendly